NTAB-KP-1-2023/1-000451 sz. pályázat Német nyelvű utazás a mesék birodalmában

 

A tábor egyhetes programjára 2023. június 26- 30. között került sor 25 fő 1-3. osztályos diákunk, 2 fő nemzetiségi német nyelvet oktató tanítónk és a pedagógiai asszisztensük részvételével. A tábor célját, miszerint gyermekeink ismerkedjenek meg a német mesevilág számos meséjével, nemzetiségük népismeretével és bővüljön szókincsük sikeresen valósítottuk meg.

Programtervünk alapján számos tevékenységben volt része tanulóinknak.

2023.06.26. Hétfő reggel a szalagtánchoz szükséges szalagot készítettük el, majd gyakoroltuk a hozzá kapcsolódó táncot. Azután a két feldolgozásra kerülő mesével ismerkedtünk meg. Meghallgatták, majd lefordítottuk közösen. Ezután kiválasztottuk, ki melyik szerepet szeretné majd előadni.

11.00 órától a Deutsche Bühne Német Színház közreműködésével megnézhettük a Bőrönd-mesék előadásában a „Der Froschkönig” című mesét.

Délben ebédeltettük a gyerekeket, majd egy óra csendespihenő következett, amely alatt mesét nézhettek, társasjátékoztak vagy rajzoltak. Délután kiválasztottunk egy-egy hangszert, mellyel a pénteki záróműsorban kísérték a dalt, majd gyakoroltunk.

Egy kis udvari szabadjáték után uzsonnáztak, majd hazamentek.

2023.06.27. Reggel a gyülekező után a szalagtáncot gyakoroltuk, majd tízóraiztunk. Délelőtt berendeztük a tornatermet a paravánokkal, hogy az elkészült kézműves munkák mindjárt felkerülhessenek a helyükre. Összeraktuk a bábparavánt, közösen díszítettük, festettük. Délután gyöngyfűzéses technikával  egy-egy karkötőt fűzhettek. A mesében egy arany gyűrű szerepel, ezért egy nagyobb „gyűrű” megalkotása mellett döntöttünk.

Sodrással  különleges virágot állítottak elő, ami szintén szerepel a mesében.

Utána szabad játék volt az udvaron, majd uzsonna következett.

2023.06.28. Gyülekező után gyakoroltuk a szalagtáncot. A mai nap teljesen a német népismeretről szólt volna, melynek részeként egy sváb babfőzelék et főztünk volna. Technikai okok miatt a főzést péntekre toltuk el. Elkészült a tervezett sváb népviselet a „pacsker” kartonból, zsírkréta díszítéssel. A munka előkészítése meglévő pacsker bemutatásával és képanyaggal történt.

A délelőtt nagy részét a záró elődadás gyakorlásával töltöttük. Pihenésképpen az udvaron labdajátékokat játszottunk.

Ebéd utáni csendespihenő alatt előkészültünk egy pompom-technikával készült cseresznye elkészítéséhez. Kis kartondarabra tekerték fel a piros fonalakat, majd egy zsenília-dróttal rögzítettük egymáshoz a két cseresznyét.

Barkácsoltunk még mókusos, mezei egeres és vakondos fejpántok a meseszereplők képeivel,. A gyerekek maguk választották ki a nekik tetsző szereplőt, majd filctollal, zsírkrétával kidíszítették.

2023.06.29. Gyülekező után ismét gyakoroltunk, majd tízóraiztunk. A tízórai alatt berendeztük a szabadulószobát az udvaron. A szabályokat ismertettük a gyerekekkel, majd 5 csoportba rendeztük őket. Öt állomáson kellett különböző feladatokat teljesíteniük, és így megszerezni a különböző kulcsszavakat, amelyek segítségével ki tudták nyitni a kincsesláda lakatját.

A díj póló, tornazsák és textilfesték volt, hogy mindenki saját ízlése szerint dekorálhassa ki az elnyert jutalmát. A gyerekeket két csoportba osztottuk , hogy jobban tudjuk felügyelni a munkát, így csak az egyik csapat festett, a másik vasalható gyöngyből készített képeket. Itt nem adtuk meg, mi legyen a téma, szabadon alkothattak. A festéshez rendelkezésre állt textilfilctoll és textilfesték, melyet ecsettel vagy burgonya-nyomda segítségével lehetett felhasználni. Ezután fonalból szövés-technikával készítettünk kis kosarakat.

Dekorgumiból készültek lóhere-kulcstartók, melynek szára fonalfonással készült. A mesében szerepel egy feladvány, melynek a cseresznye és a lóhere is része.

2023.06.30 .Gyülekező után tízóraiztunk, majd elpróbáltuk a műsort. Aki előző nap nem tudta a pólót festeni, illetve nem készült el, azok a délelőtt folyamán még befejezhették a félbe maradt munkákat. Közben elkezdtük főzni a babfőzeléket, melyhez a gyerekek is asszisztáltak. Megbeszéltük a népi hátterét a bográcsozásnak és az egytálételek elkészítésének. Segítettek zöldséget pucolni, felvágni, keverni, és vizet önteni. Majd jóízűen elfogyasztották az ebédet. Készült hozzá gyufatészta és volt friss kenyér is.

Ebéd után még kicsit kimentünk az udvarra, a megszáradt pólókat levasaltuk. Ezután ezek is bekerültek a kiállítás tárgyai közé. Készülődtünk a szülők fogadására. A műsor után a kiállítást megtekinthették a szülők, majd az elkészült munkákat elvihették. A műsor gyakorlása és a bemutató alatt a hangosítást a pályázat által vásárolt hangszóró biztosította. A kézműves foglalkozások aláfestő zenjét is a hangszóró nyújtotta. A pályázott pavilonok és a sörpad garnitúra nagyon hasznos volt a szabadtéri pihenések, tízóraik és kézműves foglalkozások alkalmával, „hűsítő ligetet” biztosítva a tábor résztvevőinek.

A szülők és gyerekek részéről pozitív volt a visszajelzés egész héten. Készítettünk egy „hogy éreztem magam” falat, amelyen minden nap jelezhették, hogy hogy érezték magukat: piros virág – szuper nap volt, sárga virág- ma nem éreztem magam olyan jól, és kék virág – egyáltalán nem éreztem magam jól ma.

Minden pirostól eltérőt megbeszéltünk, hogy tudjunk javítani a hibákon. Összesen csak 3 sárga virágot kaptunk, ami az miatt  volt, mert vagy az aznapi kézművessel nem sikerült úgy haladnia, ahogy szeretett volna, vagy nagyon elfáradt aznap az, aki adta.

Köszönjük szépen a pályázat nyújtotta lehetőségeket!

 

KÉPEK ITT

 

 

Hozzászólás küldése

Kapcsolódó hírek