A Nap helyett, vízminta megfigyelése

Avagy, hogyan befolyásolhatja az időjárás a tervezett programot?

2023 október 9.-én (hétfőn) Szekszárdra csalogatott bennünket a Garay János Gimnázium „Kutakodók szakkörének” délutáni foglalkozása. A meghirdetett téma: A Nap megfigyelése csillagászati eszközökkel.

Iskolánkban, a 13 tanulóval egy rövid megbeszélés után, felkészültünk arra, hogy még a tanárnéni sem irányíthatja kedvére a napsütést. Járatos busszal indultunk, megtapasztalva az igazi tömegközlekedést. A gyermekek megértőek voltak, mert egyre több felhő takarta el a Napot. Az időjárás nem volt kegyes hozzánk.

A szervezők rugalmasságának köszönhetően, az iskola laboratóriumában, gondosan odakészítve várt bennünket az új lehetőség: Vízminta vizsgálata. A pultokon üvegtálakban a Csöröge-tóból vett vízminta és átlátszó üvegekben a beáztatott szalma díszelgett. Mágnesként vonzották a gyerekeket a hatalmas mikroszkópok, melyekhez párosával férhettek hozzá. Használatuk finom mozdulatait, megtanította nekünk Nagy Eszter biológia tanárnő. Elmondta a vízminták vizsgálati lehetőségét és önálló munkára ösztönözte a kíváncsiskodókat. Segítségünkre volt még az iskola laboránsa is, Szabóné Kovács Nikolett. Mindketten folyamatos segítséget nyújtottak a beállításokhoz, a beazonosításokhoz, (ha igényelték a vizsgálódók). Páronként az üveglapocskákon széthúzott vízcseppet vizsgáltuk és örökre megjegyeztük, hogy a kevesebb, néha több. 40 és 100 szoros nagyításban láthattuk a papucsállatkák izgő-mozgó tömegét, vízibolhákat, kagylós héjú rákokat, békanyálat, fonalas zöldmoszatot, ostoros moszatot és kovamoszatot. Kíváncsian lesték ki mit talált és örömmel megszemlélték valamennyit. Az ügyesebbek, olyan élőlényekre leltek, amin még irányítóink is meglepődtek, ilyent még ők is csak könyvekben láttak. Amikor csak találgatni lehetett, az odakészített szakkönyvek (Növény- és Állathatározók) és a szakértők segítségével rálelhettünk. Annyira lekötötte a tanulókat is a vizsgálódás, észre sem vettük, de elrepült a tanóra.

Örültünk a kapott dicséretnek: mely szerint a jelen lévő diákok nagyon fegyelmezettek és igazi kis „kutakodók” voltak. Szeretettel várnak bennünket újra, más témákhoz kötődően is.

Köszönjük a kitűnő szervezést, a kedvcsináló lehetőséget és a szakszerű irányítást.

Hogy mennyire élvezték mindezt a gyerekek? Már hazafelé is kérdezték: Jövünk a jövő héten is Tanárnő?

Tolna, 2023. október 10.                                              Kiss Józsefné (Irénke néni)

 

KÉPEK

Hozzászólás küldése

Kapcsolódó hírek