PÁLYAORIENTÁCIÓS NAP AZ ALSÓ TAGOZATBAN 2022

PÁLYAORIENTÁCIÓS NAP AZ ALSÓ TAGOZATBAN-AHOGYAN A GYEREKEK LÁTTÁK

 

Október 15-én, szombaton pályaorientációs napot tartottunk iskolánkban. Összeültünk kettesével rejtvényt fejteni. Nagyon gyorsan készen lettünk. Azután kimentünk a focipályára és egy GTA-s farolást láttunk egy rendőrautótól. Mindenki a GTA-ban volt gondolatban. A rendőrök kiszálltak az autóból és a munkájukkal kapcsolatos eszközöket mutattak be. Nagyon tetszett nekünk. Még a kocsiba is beülhettünk, amely tisztára Forza Horizonosan nézett ki belülről. Utána kézműveskedtünk. Üvegből lámpást, konzervdobozból ceruzatartót, CD- lemezből vámpírfejet és szörnyeket lehetett készíteni. Majd a végén fociztunk is egy jót. Nagyon jól telt a nap.

Ferenc Nataniel, Marcsa Bence, Schmidt Bence 4.b. osztály

 

 

Október 15-én a pályaorientációs nap alkalmából, a 3. és 4. osztályosok egy része kirándulni volt. Először Pakson az Atomenergetikai Múzeumot tekintettük meg. Sok mindent megtudtunk az erőműről rengeteg érdekességet láttunk. Utána a Városi Múzeum meglátogatása következett. Itt a  régi római korról láthattunk kiállítást. Egy kísérő mesélt erről az időszakról. Ezután Dunakömlődre mentünk a Lussonium Romkertbe. Felsétáltunk egy hosszú kaptatón. Fent megláttuk a romokat és a várkaput. Volt olyan rész, ahova nem mehettünk, mert jelenleg is ásatások folynak. Elfáradtunk, így örültünk, hogy a játszótéren játszhattunk. Hazafelé a buszban már csendesek voltunk, mert elfáradtunk. Azt találgattuk, hogy vajon mi lesz az ebéd.

Berta Réka, Keczeli Hanna, Soponyai Eszter 4.b. osztály

 

PÁLYAORIENTÁCIÓS NAP AZ ALSÓ TAGOZATBAN-AHOGYAN A PEDAGÓGUSOK LÁTTÁK

 

október 15-én pályaorientációs napot tartottunk az Eötvös utcai iskolában.

Az alsós tanulók reggel kisereglettek a sportpályára, ahová nagy lendülettel érkezett egy rendőrautó. Érdekesnek és ígéretesnek tűnt a bemutató, de mi, a másodikosok ezt nem néztük végig, hisz minket más program várt.

Irány Tona-Mözs. Látogatást tettünk Verseghy Ferenc fazekasnál, a Népművészet Mesterénél.

Már az udvar is barátságos volt a leomló muskátlik között.

Bementünk a műhelybe. Itt láthattuk 3 használati tárgy készítésének menetét. Megtudtuk, hogy csupán „önmagáért” sosem készítettek semmit sem. Mindennek a praktikusságát keresték. Ezek az edények javarészt használati tárgyak, amikből enni és inni lehetett.

A gyerekek érdeklődve figyelték a korongozást, ahogy varázslatosan alakult a tányér, ahogy a „földből”–agyagból kinőtt egy váza.

Tanulóink millió kérdéssel halmozták el a Mestert, amiből látszott, mennyire megfogta őket ez a foglalkozás. Mindenre nyugodt választ kaptak. A kérdések mentén megtudtuk, mi volt az első munkadarab, amit a fazekas elkészített. Megtudtuk, mennyi gyakorlás kellett a tökéletességhez, és hogy ezt nem is olyan egyszerű elérni. Választ kaptunk, mi az a Habán. Miben más, mint a fazekasmázas technika.

A műhelyből átmentünk a lakás állandó kiállítás részére. Itt megtekinthettük az edények sokféleségét. A gyerekek még itt is rácsodálkoztak, hogy ezt mind Verseghy Ferenc készítette, és még mindig nem fogytak ki a „hogyan” kérdésekből.

Ezután az utcán 4 lovaskocsi sorakozott, és várta, hogy felszálljunk. Mind más-más lóval és kocsival. A paták végigkopogtak a falu zegzugos részén, amerre talán még nem jártak a gyerekek. Szarvascsordát és legelőket láthattunk, istállókat, és munkagépeket. Köszönet Fazekas Sándor, Varga Norbert, Zörényi Zsolt és Mátrai Balázs részére!

Elemózsiánkat a szokottnál jóízűbben fogyasztottuk az élményteli nap végén.

KÉPEK ITT

Hozzászólás küldése

Kapcsolódó hírek