Hírek · Beszámoló az egészséges táplálkozással kapcsolatos NEA pályázati program megvalósításáról

 A Juhász Anna Alapítvány 2018. tavaszán négy egymást követő szerdai napon (febr. 28., márc. 7., márc. 14., márc. 21.) az egészségtudatos táplálkozás témakörében a NEA pályázat jóvoltából előadássorozatot szervezett a tolnai Széchenyi Iskola diákjai számára. A cél az volt, hogy felkeltsük a tanulók érdeklődését az egészséges ételek iránt, hogy kóstolgatás közben megismerjék és megszeressék a reformkonyha vívmányait. Előadás formájában hallgatták meg azokat a tanácsokat, melyek segítségükre lesznek táplálkozásuk tudatos tervezésében és szervezésében.

A program helyszíne minden alkalommal a tolnai Alimentál Kft étterme volt, melynek tulajdonosát és egyben működtetőjét kértük fel a megvalósítás támogatására. Hámori Gabriella (az egyik működtető) előadásában ismertette, hogy a gyermekek egészséges növekedése és fejlődése érdekében különös figyelmet kell fordítani arra, hogy mit, mennyit és mikor esznek. Elmondta, hogy mennyire fontos a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, ezzel a szükséges vitaminok, ásványi anyagok biztosítása. Beszélt a teljes kiőrlésű, rostban gazdag ételek, a zsírban szegény fehér húsok élettani hatásairól, a szervezet jelentős részét adó víz utánpótlásáról. Praktikus tanácsként javasolta, ha feledékenység miatt a tanulók nem isznak eleget, állítsák be okos telefonjaikat, hogy rendszeresen figyelmeztessenek! Kiemelte a napi ötszöri étkezés közül a reggeli fontosságát. Ha összetétele facsart gyümölcslevet és müzli szeletet tartalmaz, mindezek frissességet és energiát biztosítanak. Kitért arra is, hogy tél végén a szervezet tartalékai már elfogytak, ekkor a vitaminok pótlására még nagyobb szükség van!
Az előadást ételkóstolás követte. Az étterem szakácsa feltálalta a maga készítette szebbnél-szebb egészséges ételeket, majd ismertette, melyiket miből és hogyan készítette. A terített asztalon az elméleti ismeretek főszereplői megjelentek. A zöldségekből és gyümölcsökből készült saláták, spenótos penne, zabpehelybe panírozott hús, csíráztatott magvak, pirítósra ültetett édesburgonya falatok tömkelege. A színek varázslatos világa, az ízek csodálatos élménye lenyűgözött minden gyermeket. Jó étvággyal mindent megettek.
A program elérte célját, mert a tanulók új ismeretekkel gazdagodtak. Ezeket alkalmazva a betegség megelőzhető, az egészség megőrizhető.

 

<<< vissza